Wat gebeurt er als je je ondergoed niet op de juiste manier wast?
Weet jij hoe je op de juiste manier voor je ondergoed moet zorgen tijdens het wassen? Met de tips van onze experts word je ondergoed en lingerie niet alleen schoon, maar gaat het ook langer mee!
In een wereld waarin wij jaarlijks honderden wasbeurten draaien en daarnaast banen, kinderen, kleinkinderen, hobby's en talloze huishoudelijke taken hebben, lijkt het een hele opgave om de was netjes te scheiden. Het zou je bijna vergeven worden als je alles in één keer in de machine gooit en wegloopt. Hoewel dat misschien prima werkt voor de meeste kleding, vergt het wassen van ondergoed toch net wat extra aandacht.
Maar dan komt de vraag: meer werk? Meer sorteren? Je bent al bekend met de basisprincipes van de was, zoals hoe vaak je je beha of spijkerbroek moet wassen. Echter, als je wilt dat je ondergoed echt schoon wordt, bacteriën worden voorkomen en je favoriete ondergoed jaren meegaat, delen wij de tips van experts die ervoor zorgen dat je intimi schoon en fris blijven.
Hier zijn enkele algemene regels: begin met het scheiden van je fijne was en was deze in een waszak van gaas. Let vervolgens op de instellingen van je wasmachine.
"Ik kies altijd voor een warme was en een snel programma," zegt Patrick, "Daar wijk ik nooit van af." Als je gewend bent te geloven dat warm water altijd het beste is, adviseert Patrick om opnieuw na te denken over die overtuiging.
Frej Leeuwen, textielexpert biedt vergelijkbaar advies. "Meestal staat in de was instructies voor ondergoed dat je op 60 graden Celsius moet wassen om bacteriën te doden," zegt Leeuwen. "Maar houd er rekening mee dat hoge temperaturen de stof kunnen beschadigen." In plaats daarvan is het beter om de temperatuur te verlagen en een wasmiddel te gebruiken dat is ontworpen om bacteriën te doden bij lagere temperaturen.
Wat het drogen betreft, adviseren beide deskundigen om lingerie op te hangen in plaats van deze in de droger te doen.
"Ik weet dat dit misschien vervelend klinkt, maar het droogt heel snel," zegt Richardson. Zelfs boxershorts en katoenen ondergoed kunnen beter aan de lucht drogen, vooral vanwege het elastiek. "Als je ze in de droger wilt stoppen, prima, maar het zal de levensduur echt dramatisch verkorten."
Als je ervoor kiest om je ondergoed in de droger te stoppen, haal het er dan uit zodra het droog is; laat het niet onnodig lang in de droger zitten.
Wat gebeurt er als je je ondergoed niet op de juiste manier wast?
- Bacteriën
- geuren
- acne
- huiduitslag
- schuren
- schimmelinfecties
zijn slechts enkele van de nare gevolgen van het niet correct wassen van je ondergoed, zegt Laura Wiel, een gecertificeerde huisarts. Omdat ondergoed zich direct naast je meest kwetsbare plekken bevindt, verzamelt het dode huidcellen, lotions, lichaamsoliën, zweet en andere lichaamsvloeistoffen.
Te lang wachten voordat je deze onzuiverheden wegspoelt, kan problemen veroorzaken. Zelfs als het nog maar middag is en je onder de douche springt om je even op te frissen, raadt Dr. Wiel af om versleten ondergoed opnieuw aan te trekken, vooral niet als het op de grond heeft gelegen. Dat is een grote fout.
"Als je ondergoed vuil wordt door zweet of ander vuil, is het tijd om dat paar te wassen en een nieuw paar aan te trekken," zegt Dr. Wiel.
Hoe vaak moet je je ondergoed wassen? De experts zijn het erover eens dat één keer dragen gelijk moet staan aan één wasbeurt. Terwijl je misschien kunt proberen om een spijkerbroek of overhemd na een dag dragen uit te rekken, moet je dat niet doen met ondergoed. "Omdat ondergoed dicht op je huid wordt gedragen, moet het vaker worden gewassen dan andere kleding," zegt Dr Wiel. Dit zijn immers de delen van je kleding die het meest zweet opvangen, dus bezuinig daar niet op.
Als je wilt voorkomen dat je mooie ondergoed slijt door te vaak wassen, kun je beter letten op hoe je het wast in plaats van hoe vaak.
Hoe ondergoed te wassen: Tips van experts
Volgens Richard, expert in kledingonderhoud, verwachten fabrikanten dat mensen hun ondergoed gewoon in de wasmachine gooien. Hoewel dit acceptabel is, is het niet ideaal.
Ondergoed kan machinaal worden gewassen, zelfs op programma's en temperaturen die niet door experts worden aanbevolen, maar slechts voor een beperkte tijd. Het is altijd verstandig om de wassymbolen op het wasetiket te controleren en de instructies te volgen. Kanten strings en bh's met haakjes kunnen verstrikt raken in de was, waardoor ze zichzelf en andere kledingstukken beschadigen. Hoewel ondergoed met de hand kan worden gewassen of in de machine kan worden gewassen, wordt aanbevolen om het aan de lucht te laten drogen.
Handwas voor ondergoed:
- Vul een schone gootsteen of wastafel met warm water.
- Voeg een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel toe, omdat dit beter oplost en vlekken gemakkelijk voorbehandelt.
- Voeg het ondergoed toe en laat het ongeveer 20 minuten weken.
- Spoel grondig af om zeepresten te verwijderen.
- Laat het ondergoed aan de lucht drogen door het plat op een handdoek te leggen of aan een droogrek te hangen.
Machinewasbaar ondergoed:
- Scheid katoenen kleding op kleur om kleuruitloop te voorkomen.
- Gebruik mesh-waszakken voor fijne was om te voorkomen dat delicate items verstrikt raken.
- Voeg wasmiddel toe volgens de aanwijzingen van uw wasmachine.
- Voeg indien nodig zuurstofbleekmiddel toe voor extra reinigingskracht.
- Selecteer het juiste wasprogramma op basis van de instructies op het wasetiket.
- Hang fijne was op om te drogen en droog katoenen ondergoed indien nodig in de droger, maar verwijder het onmiddellijk om schade te voorkomen.
Hoe vaak ondergoed wisselen?
Volgens Marieke De Bont, is er geen reden om ondergoed weg te gooien, tenzij het ongemakkelijk zit, vlekken vertoont of het elastiek kapot is. Het is beter om ondergoed te kopen dat lang meegaat en is gemaakt van duurzame materialen. Marieke stelt voor om afgedankt ondergoed te bewaren als 'vakantieondergoed' en het weg te gooien voordat je terugkeert van je reis. Dit bespaart ruimte in je koffer voor souvenirs.